tip somatic

Tipul somatic se refera la un ansamblu de caracteristici fizice predominante la fiecare individ in parte. Caracteristicile care se iau in calcul sunt grosimea oaselor, musculatura, tesutul adipos.

ECTOMORFUL
Tipul ectomorf se caracterizeaza prin faptul ca este foarte slab. Are masa musculara redusa si grasime putina, cu oase subtiri si lungi.
Metabolismul este foarte rapid si datorita arderilor intense ectomorful are dificultati mari in a lua in greutate indiferent ca este vorba despre grasime sau muschi.
Alimentatia trebuie sa fie una foarte bogata care sa includa cantitati mari de carbohidrati (cartofi, orez, paste), proteine (carne, oua, branza, lapte) si grasimi nesaturate (peste, nuci, seminte, migdale). Alimentele bogate in fibre nu sunt indicate pentru ectomorfi deoarece au un continut (macro) nutritiv scazut si dau senzatia de satietate. Ca suplimente nutritive sunt recomandate mass-gainere, deoarece contin multi carbohidrati, creatina, suficiente proteine si au un continut caloric foarte ridicat.

MEZOMORFUL
Daca te incadrezi in aceasta categorie considera-te foarte norocos. Mezomorful este tipul atletic, cu strat de grasime redus si constitutie musculoasa. Este lat in umeri, ingust in talie si are oase relativ groase. Castiga repede masa musculara si arde grasimea cu usurinta; din aceasta cauza raspunde foarte bine la diferite antrenamente si diete.
In privinta alimentatiei, mezomorfii au aceleasi tendinte ca si ectomorfii, adica sa manance orice si oricand, pentru ca organismul lor poate face fata cu bine acestui tip de alimentatie, fara un risc prea mare de ingrasare. Totusi, alimentatia echilibrata este importanta atat pentru mentinerea starii de sanatate, dar mai ales pentru cei ce vor sa obtina rezultate in activitatea sportiva.

ENDOMORFUL
Este tipul gras, cu strat adipos mare (localizat in special in partea in partea de mijloc a corpului) dar si masa musculara mare. Solid, are o structura osoasa masiva si este lat in bazin.Cu un metabolism lent, acest tip se ingrasa foarte usor si slabeste foarte greu. Endomorfii trebuie sa fie constienti ca sunt nevoiti sa faca miscare toata viata, chiar daca la un moment dat au atins greutatea optima.
Endomorfii trebuie sa aiba grija la ceea ce mananca si sa fie disciplinati in privinta regimului alimentar, pentru ca excesele calorice sunt transformate rapid in exces ponderal.

Majoritatea oamenilor nu se incadreaza intr-o singura categorie, ci intr-o combinatie a celor 3. Nu putem spune ca suntem in intregime ectomorf, mezomorf sau endomorf, ci ca predominant apartinem unui tip somatic. Asadar chiar daca esti mezomorf s-ar putea sa ai si trasaturi de ectomorf si trasaturi de endomorf. Important e sa stii care este principalul tau tip somatic. Stiind ce tip somatic ai la baza iti poti ajusta antrenamentul si alimentatia mai eficient. Astfel iti va fi mai usor sa-ti urmaresti scopul: sa dai jos grasimea sau sa pui masa.

Articole recente

Lasa un comentariu