Termenul „light“ ­este speculat la maximum de firmele de băuturi răcoritoare şi de alimente, să nu te miri că produsele dietetice şi „fără calorii” îţi sabotează dieta şi eforturile de controlare a greutăţii.

În alimentele light, zahărul este înlocuit cu îndulcitori artificiali, gen aspartam (E 951), iar grăsimile animale sunt înlocuite cu cele artificiale cu 0% calorii. Light înseamnă că din unele alimente este înlocuit zahărul, din altele grăsimile.

Principalele ingrediente ale aspartamului (unul dintre cei mai nocivi îndulcitori ce îl veţi găsi în majoritatea produselor), fenilalanina si acidul aspartic, stimulează eliberarea de insulină şi leptină, hormoni care îndeamnă corpul să stocheze grăsimile. In plus, pentru că nevoile de zaharuri nu sunt satisfacute, îţi va fi poftă de dulciuri şi băuturi dulci, iar consumul acestora evident că iţi va influenţa greutatea corporală.

Iaurtul degresat nu este produs din lapte adevărat, laptele real nu poate fi în mod natural degresat. Un proces a avut loc, în scopul de a elimina grăsimea, în timp ce s-au adăugat zaharuri pentru a da textura netedă şi gustul care fac  iaurtul atât de plăcut. Probioticele din iaurt sunt bune pentru sistemul imunitar, dar odată ce iaurtul este degresat, probioticele nu mai funcţionează, aşa că vei avea nevoie de o altă sursă.

Ce se întâmplă când eşti la dietă şi spui că bei sucuri răcoritoare cu 0% calorii – gustul alertează corect corpul, care se aşteaptă să primească mai multe calorii, dar când aceste calorii sunt absente, sistemul devine ineficient. Alimente care doar imită gustul, dar nu oferă şi caloriile implicite, perturbă, în cele din urmă, organismul. Din moment ce în corp nu se instalează senzaţia de saţietate, dată de calorii, şi nici nu se activează procesul de ardere a caloriilor, tindem să mâncăm sau să bem mai mult.

Produsele fără zahăr sunt destinate persoanelor cu restricţii alimentare, în special diabeticilor de tip II, noninsulinodependenţi. Aceste alimente sunt însă contraindicate persoanelor care depun efort fizic intens, femeilor însărcinate, copiilor, adoles­cenţilor, care au nevoie de energie.

Pe piaţă au apărut dulciuri pe bază de fructoză pentru diabetici. Fructoza este cel mai dulce zahăr na­tural, conţinut de pere, cicoare, napi. Fructoza este tolerată mai bine de diabetici, deoarece nu are nevoie de insulină pentru a fi transportată în interiorul celulelor, unde este folosită.

Insomnia, tulburările de comportament, sindromul hiperactivităţii la copii pot fi explicate prin consumul de bomboane, gumă de mestecat, băuturi răcoritoare, în care zahărul a fost înlocuit cu îndulcitori artificiali.

Păstraţi-vă regimul de viaţă sănătos şi optaţi pentru alimentele light naturale: iaurt, carne slabă, fructe şi legume în stare proaspătă.

Articole recente

Lasa un comentariu