• Carbohidraţii sau glucidele, reprezintă principala sursă de energie a organismului. De ce? Pentru că dintre toţi nutrienţii, se metabolizează cel mai uşor, iar în urma acestui proces, nu rezultă “resturi” toxice. Ei sunt cei care furnizează producerea de ATP şi glicogen, la nivel hepatic şi muscular.
  • Se împart în două categorii mari şi late: simple şi complexe. Cele simple oferă un răspuns energetic intens (datorită capacităţii rapide de absorbţie: zaharuri, fructoză) , pe cand cele complexe, sunt potrivite pentru eliberarea treptată de energie (absorbţie lentă: cereale integrale).
  • Ficatul reprezintă principalul rezervor glucidic al organismului. El este cel care orchestrează absorbţia şi convertirea glucidelor pentru diferite procese.
  • O alimentaţie sănătoasa include ambele tipuri de glucide. Acestea ar trebui să reprezinte cam 45-55% din raţia calorică zilnică (exceptând cazurile în care se urmăreşte o dietă de reducere în greutate).
  • Glucidele cu absorbţie rapidă (simple) se păstrează pentru momentele când se doreşte o refacere urgentă a glicogenului de la nivel hepatic şi muscular (dimineaţa, înainte şi după antrenament), iar cele cu absorbţie lentă (complexe), pentru momentele când se doreşte furnizarea treptată de energie, pentru activităţi prelungite/cotidiene/sporturi de anduranţă.
  • Sunt principalii vinovaţi pentru creşterea în greutate. Niciun alt macronutrient în exces nu îngraşă la fel de repede. Deci, când se doreşte reducerea în greutate, acesta este nutrientul cu care trebuie să se exerseze (cel mai mult), principiul de moderaţie!
Articole recente

Lasa un comentariu